Marjan van Veen (Haptotherapeut)

MARJAN VAN VEEN

(HAPTOTHERAPEUT)

Marjan van Veen (Haptotherapeut)

Website: www.haptonomievanveen.nl
Email: info@haptonomievanveen.nl
Telefoon: 06-18669323

HAPTOTHERAPIE

In de haptotherapie is het lichaam de bron van informatie, daarin liggen gevoelservaringen opgeslagen waar we niet altijd bewust weet van hebben. Door de combinatie van praten, ervaringsoefeningen en aanraking, wordt met haptotherapie aangeraakt wat er in je omgaat. Het brengt je weer in contact met het voelen en je eigen gevoel. Het geeft inzicht in hoe je je in het leven beweegt en wat je daarbij ervaart. Zowel letterlijk als figuurlijk. Word je gedreven door overtuigingen, verwachtingen van anderen? Of vanuit je gevoel, een innerlijke beweging. Door te ervaren, kun je ontdekken hoe je de dingen aanpakt, of hoe je er mee omgaat, de signalen van je lichaam leren herkennen. Bijvoorbeeld: Hoe ga je om met druk, en hoe ga je om met grenzen?

Dat is wat mij boeit aan mijn vak. Luisteren naar het verhaal van mensen, een stukje met ze meelopen en bewust maken wat er speelt en hoe het lichaam daarop reageert, vaak onbewust. Vooral de aanraking maakt het vak zo waardevol. Het lijf wordt even stil gezet en krijgt weer de aandacht. Ruimte is nodig om gevoelens, emoties en/of fysieke blokkades te herkennen, te erkennen en te verwerken Als je bewust wordt van de signalen van je lichaam, en ernaar kan luisteren, kan er een vrije beweging in jezelf ontstaan. Je komt weer in contact met jezelf, je omgeving en de wereld om je heen.

In 2010 ben ik, Marjan, begonnen met mijn haptonomiepraktijk in de Stevenshof in Leiden. Na 14 jaar heb ik voor een andere werkplek gekozen bij het Therapeutisch Centrum Leiden. Jaren daarvoor was ik als jurist werkzaam in het bedrijfsleven. Door de jaren heen werd mijn belangstelling gewekt voor de werking van het menselijk lichaam en de verbinding tussen lichaam en geest. Hoe je lichaam uitdrukking geeft aan hoe jij je voelt en wat er in je omgaat. Hoe het stil kan vallen door gebeurtenissen zoals overbelasting, ziekte, ontslag, rouw en verdriet. En ook hoe het daarna weer kan opveren en in beweging komen. Dat gaat niet altijd vanzelf weet ik uit eigen ervaring. Dan is het goed als iemand je daarin begeleidt en weer op weg helpt. Zo ontdekte ik de haptotherapie en de methode Ontwikkelingsmotoriek Niek Brouw.

In mijn begeleiding maak ik soms ook gebruik van de methode Niek Brouw. Deze methode kenmerkt zich door eenvoudige fysieke oefeningen. De houdings- en bewegingsoefeningen zijn gebaseerd op de ontwikkeling van de motoriek van de mens, van pasgeborene tot volwassene.

VOOR WIE

Haptotherapie is geschikt als je:

 • met je hoofd wel begrijpt wat er aan de hand is, maar toch niet verder komt;
 • pijn-, stress-, of burn-out klachten hebt
 • moeite hebt met nee zeggen (of juist ja)
 • je vaak klein maakt, of voelt
 • vastloopt in je werk of privé
 • niet lekker in je vel zit
 • moeite hebt met conflicten
 • moeite hebt met kiezen
 • steeds terugkerende blessures 
 • haptotherapie bij kanker
 • langdurige (vage) lichamelijke klachten
VERGOEDING DOOR ZORGVERZEKER

Mijn behandelingen worden door de meeste zorgverzekeraars gedeeltelijk vergoed vanuit het aanvullende pakket. Ook kan een werkgever bereid zijn (een deel van) de kosten op zich te nemen, vraag je werkgever naar de mogelijkheden.